Pierożki Gyoza

Pierożki Gyoza to tradycyjne japońskie pierożki wypełnione aromatycznym, soczystym i lekko pikantnym farszem mięsno- warzywnym. Pierożki wstępnie są podsmażane na patelni a następnie podlane wodą parują się pod przykryciem. Dzięki tej metodzie są chrupiące z zewnątrz a zarazem delikatne bo gotowane na parze. 

Składniki na około 35 szt:

Ciasto:

350 g mąki pszennej typ 500 lub 450

40 g mąki ryżowej

250 ml gorącej wody (około 70*C)

1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 

100 g kapusty pekińskiej

40 g pokrojonych grzybów shitake

60 g marchewki

1 łyżeczka startego imbiru

1 ząbek czosnku 

1 jajko

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego 

świeżo mielony pieprz 

1 łyżka szczypiorku

odrobina soli

Dodatkowo:

szczypiorek, do posypania

sos sojowy, do podania

olej, do podsmażenia

100-150 ml zimnej wody

Przygotowanie: 

Mąkę pszenną, ryżową i sól wymieszać i wysypać na stolnice. Zrobić dołek i wlać wodę, jednocześnie mieszając widelcem z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na czas przygotowania farszu. 

Ciasto można zrobić w Thermomixie. Dodać wszystkie składniki do naczynia, zamknąć pokrywki ustawić obr.6/czas 10 sek. 

Kapustę pekińską posiekać. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać startą n grubych oczkach marchewkę, posiekaną kapustę pekińską, jajko, posiekane grzyby, szczypiorek, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić sosem sojowym, octem ryżowym, solą i pieprzem. Farsz wymieszać. 

Ciasto rozwałkować na dość cienki płat o grubości mniejszej niż 0,5 cm. Z ciasta wyciskać krążki o średnicy 9 cm. 

Na środek krążka nakładać obfitą łyżeczkę farszu i zlepić jak pieroga, formują w półksiężyc. Łączenie pierożków Gyoza powinno być u góry. 

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju a następnie ułożyć pierożki Gyoza. Podsmażyć pierożki od spodu na złoty kolor. Następnie na patelnię wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić pierożki przez około 10-12 minut. 

Gotowe pierożki podawać posypane szczypiorkiem z sosem sojowym. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!