Pierożki Gyoza
Pierożki Gyoza to tradycyjne japońskie pierożki wypełnione aromatycznym, soczystym i lekko pikantnym farszem mięsno- warzywnym. Pierożki wstępnie są podsmażane na patelni a następnie podlane wodą parują się pod przykryciem. Dzięki tej metodzie są chrupiące z zewnątrz a zarazem delikatne bo gotowane na parze.
Składniki na około 35 szt:
Ciasto:
350 g mąki pszennej typ 500 lub 450
40 g mąki ryżowej
250 ml gorącej wody (około 70*C)
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
100 g kapusty pekińskiej
40 g pokrojonych grzybów shitake
60 g marchewki
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
świeżo mielony pieprz
1 łyżka szczypiorku
odrobina soli
Dodatkowo:
szczypiorek, do posypania
sos sojowy, do podania
olej, do podsmażenia
100-150 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, ryżową i sól wymieszać i wysypać na stolnice. Zrobić dołek i wlać wodę, jednocześnie mieszając widelcem z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na czas przygotowania farszu.
Ciasto można zrobić w Thermomixie. Dodać wszystkie składniki do naczynia, zamknąć pokrywki ustawić obr.6/czas 10 sek.
Kapustę pekińską posiekać. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać startą n grubych oczkach marchewkę, posiekaną kapustę pekińską, jajko, posiekane grzyby, szczypiorek, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić sosem sojowym, octem ryżowym, solą i pieprzem. Farsz wymieszać.
Ciasto rozwałkować na dość cienki płat o grubości mniejszej niż 0,5 cm. Z ciasta wyciskać krążki o średnicy 9 cm.
Na środek krążka nakładać obfitą łyżeczkę farszu i zlepić jak pieroga, formują w półksiężyc. Łączenie pierożków Gyoza powinno być u góry.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju a następnie ułożyć pierożki Gyoza. Podsmażyć pierożki od spodu na złoty kolor. Następnie na patelnię wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić pierożki przez około 10-12 minut.
Gotowe pierożki podawać posypane szczypiorkiem z sosem sojowym.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania