Alpejskie pierniczki nadziewane

Alpejskie pierniczki nadziewane to miękkie aromatyczne pierniczki z nadzieniem śliwkowym. Pierniczki można upiec również bez nadzienia i wtedy wychodzą miękkie i puszyste. Ciasto MUSI leżakować w lodówce przez noc, w przeciwnym razie nie da rady ciasta rozwałkować. Alpejskie pierniczki nadziewane można upiec tydzień przed Świętami.
Składniki na 40 szt:

60 g masła

125 g miodu naturalnego np. lipowy, wielokwiatowy

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

125 g cukru

50 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka sody

2 żółtka

1 jajko

350 g mąki pszennej typ 450

1,5 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

Dodatkowo:

4 łyżki powideł śliwkowych+  łyżeczka mąki ziemniaczanej jeśli powidła są rzadkie

100 g gorzkiej czekolady+ 40 g masła extra

30 g mlecznej czekolady, do pasków

Przygotowanie:

Do rondelka włożyć masło, dodać miód, przyprawę do piernika, cynamon oraz 1/2 części cukru. Całość zagotować aż cukier się rozpuści. Masę wystudzić.

Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić.

Do misy miksera wlać żółtka i jajko, dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę z sodą, wystudzoną masę miodową, szczyptę soli i przesiać mąkę z kakao. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Powidła wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Ciasto wyjąć z lodówki i małymi porcjami wałkować na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm.

Wykrawać kółka (średnica powinna być większa niż szerokość foremki serduszka). Kółka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wycisnąć odrobinę powideł i przykryć drugim kółkiem, lekko dociskając brzegi. Wyciąć foremką kształty. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 8-9 min. w zależności od grubości pierników. Im dłużej pieczone tym będą bardziej twarde.

Pierniczki zdjąć z blachy dopiero jeśli przestygną.

Wystudzone pierniki należy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną czekoladą z masłem. Mleczną czekoladę roztopić, przelać do woreczka i uciąć minimalnie róg. Polewać cienkim paseczkiem gotowe pierniki.

Pierniki można przechowywać do tygodnia w szczelnym opakowaniu.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać te pierniczki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

12 komentarzy

  • Marta

    Pani Moniko – pierniczki są doskonałe! Zresztą jak wszystkie przepisy stale goszczą na moim stole i nigdy się nie zawiodłam. Jeśli ktoś się zastanawia nad tymi pierniczkami to polecam. Przepyszne, miękkie i aromatyczne.

  • Ilona

    Aaaa i polecam do nich powidła z czekoladą DecoMorreno z Łowicza, mniej kwaśne bardziej pasujące przynajmniej dla mnie.

  • Ilona

    Mega przepis! Trochę czasochłonne ale efekt warty trudu. Robiłam dwa razy i dobrze, że nie z podwójnej porcji bo z kuchni bym nie wyszła 🙂 Z jednej porcji wyszło mi 55 nadzianych i 22 bez nadzienia (i również są świetne, bardzo miękkie) być może mniejsze foremki. Jedynie co to proponuje później włączyć piekarnik przynajmniej jak mamy prawie zapełnioną pierwszą blaszkę, ponieważ u mnie w kuchni się dość nagrzewa, a z tym ciastem trzeba pracować jak jest zimne. Ja wrzucałam porcje na zmianę na chwile do zamrażalnika. Dziękuje Moniko! 😉

  • Angelika

    Witam proszę o podpowiedź ciasto jest bardzo rzadkie nie mogę go wyrobić? Czy coś zrobiłam źle?