
Bagietki francuskie
Bagietki francuskie są niezwykle chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ciasto dzięki długiej fermentacji jest idealnie napowietrzone. Można je wypiekać w specjalnej perforowanej foremce do bagietek lub na kamieniu do pizzy.
Składniki na 4 szt:
590 ml letniej wody (0k 30*C)
4,5 g świeżych drożdży
18 g soli
800 g mąki pszennej typ 550
Przygotowanie:
Do misy miksera wlać letnią (ok 30*C) wodę, dodać pokruszone drożdże i sól. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i wyrabiać robotem przez około 10 min. Ciasto jest dość luźne.
Ciasto przełożyć do szklanego, zamykanego naczynia. może to być szklana lub ceramiczna misa, którą należy owinąć folią spożywczą aby ciasto się nie wysuszyło. Ciasto odstawić na 1,5 godziny, ale co 30 min, za pomocą zwilżonych dłoni zrobić kilka składań. składać należy 3 razy.
Ciasto szczelnie zamknąć w naczyniu i schować do lodówki na 12-15 godz. Ciasto wyjąć z lodówki na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 równe części i uformować 4 bagietki o zwężonych końcach. Najpierw należy rozciągnąć ciasto, zwinąć ciasno jak roladę a następnie uformować długą bagietkę. Bagietki powinny mieć długość około 30 cm. Bagietki ułożyć w blaszce do wypiekania bagietek lub na posypanej mąką ściereczce bawełnianej.
Tak przygotowane bagietki przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz. aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 240*C góra- dół. Bagietki naciąć nożem lub żyletką skośnie po 3 nacięcia.
Bagietki należy piec z parą wodną. W tym celu na dno piekarnika trzeba wstawić blaszkę z gorącą wodą. Bagietki piec w 240*C z parą wodną około 20 min a następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 25 min.
Bagietki studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak je wykonać

