Biszkopty
Biszkopty to miękkie ciasteczka, które świetnie nadają się do deserów typu tiramisu ale nie tylko. Świetnie smakują również z kubkiem gorącej herbaty lub kawą. Można je zrobić podłużne lub okrągłe.
Składniki:
4 jajka
90 g cukru drobnego
65 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub ziemniaczanej
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Żółtka oddzielić od białek. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać 1/2 odmierzonego cukru. Ubijać na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i napowietrzona. W drugiej misce ubić białka z solą na sztywno a następnie dodawać małymi partiami drugą część cukru. Ubijać aż masa będzie sztywna (ok. 8 min).
Do ubitych żółtek dodać obie mąki i wymieszać na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Do żółtek dodać 1/4 ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką aż masy się połączą. Dodać resztę białek i wymieszać delikatnie do połączenia.
Masę biszkoptową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać biszkopty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wycisnęte biszkopty posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez 10 min (podłużne biszkopty), 8 min (okrągłe).
Zdejmować z blaszki dopiero po wystudzeniu.