
Bułeczki z frużeliną i bitą śmietaną
Słodkie bułeczki z frużeliną i bitą śmietaną to puszyste bułeczki drożdżowe, które są wypełnione frużeliną z owoców
leśnych i waniliową bitą śmietaną.
Kiedy zobaczyłam w cukierni pączki z bitą śmietaną, pomyślałam że zrobię ale bułeczki!
Na pączki jeszcze przyjdzie czas.
Składniki na 12 szt:
Ciasto:
170 ml mleka 3,2%
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
1 jajko+ 1 żółtko
400 g mąki pszennej typ 550
Szczypta soli
100 g masła 82%
Frużelina z owoców leśnych:
250 g mieszanych owoców leśnych mroźnych lub świeżych (jagody, truskawki, maliny)
1,5 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
Bita śmietana:
400 ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Do misy wlać letnie mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Całość wymieszać a następnie dodać mąkę, jajko, żółtko, sól, miękkie masło. Ciasto wyrabiać ok 10 min ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto jest dość lepiące ale takie ma być.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik nagrzać do 190°C góra- dół. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec bułki ok 20 min. Bułki wystudzić całkowicie.
Owoce przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny. Owoce gotować do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i energicznie mieszając gotować jeszcze 1 minutę.
Frużelinę wystudzić.
Schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę z wanilii ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Czubek każdej z bułki ściąć nożykiem. Środek każdej bułki można wydrążyć, zmieści się więcej kremu. Na dno kuleczki wyłożyć frużelinę, wyszprycować krem, nałożyć ścięta górę bułeczki i posypać cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

