Bułki Simit

Kiedy pracowałam w tureckiej restauracji w Niemczech był tam dział ze świeżym pieczywem, m.in. właśnie z takimi bułkami Simit, których smak pamiętam do dziś. Musiałam go zdobyć! Napisałam jakieś pół roku temu do dziewczyny z którą pracowałam o przepis, ale już straciłam nadzieję. Ale udało się i przesłała mi przepis ale bez wykonania więc posiłkowałam się You Tubem. Wierzę, że bułki Simit będą hitem, bo dla mnie są!

Składniki na 16 szt:

220 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
75 ml oleju
75 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki masła
25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
800 g mąki pszennej typ 550

Dodatkowo:

100 ml wody
1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego
100 g sezamu jasnego

Przygotowanie:

Masło roztopić i przestudzić. Letnie mleko, letnią wodę, olej, jogurt naturalny, roztopione masło połączyć, pokruszyć drożdże, następnie dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać i dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto to nie wymaga podsypywania mąki.
Cisto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą lub ściereczką bawełnianą. Miskę ustawić w ciepłym miejscu na 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sezam uprażyć na suchej patelni , przesypać na szeroki talerz i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto podzielić na równe 16 części. Polecam do tej czynności użyć wagi kuchennej, dzięki temu każda bułeczka będzie taka sama. Z każdej części uformować kulkę.

Kulkę rozciągnąć palcami tak aby utworzyć okrągły placek. Następnie brzegi ciasta dokładnie zlepić ze sobą tworząc tak jakby pieroga. Uformować podłużną bułkę. Z resztą postąpić tak samo.
Na głęboki talerz wlać wodę i wymieszać z miodem.
Każdą bułkę zamoczyć w wodzie z miodem a następnie obtoczyć uprażonym sezamie. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik na 200*C z termo obiegiem.
Wyrośnięte bułki Simit włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec około 20 minut.

Smacznego!!!

Bułki Simit

Bułki Simit

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz