
Bułki z pieczarkami i serem
Bułki z pieczarkami i serem to miękkie bułki wypełnione farszem pieczarkowo- serowym. Najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki na 8 szt:
Ciasto:
120 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 biało (żółtko zostawić do posmarowania)
375 g mąki+ do podsypywania
100 ml oleju rzepakowego
Farsz:
1 cebula
2-3 łyżki oleju
400 g pieczarek
150 g sera edamskiego
8 kuleczek mozzarelli
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
sezam jasny
Przygotowanie:
W misce wymieszać podgrzane mleko (nie może być gorące), jogurt naturalny i rozkruszone drożdże i cukier.
Następnie dodać mąkę pszenną, sól i olej. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem przez ok 10 min. Ciasto lekko klei się do rąk ale po wyrośnięciu będzie idealne. Miskę z ciastek nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje cała woda, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć na miskę i wystudzić. Dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, krótko zagnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować placek, na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę farszu, ułożyć kulkę mozzarelli i zlepić jak pieroga. Uformować podłużną bułkę, złączeniem do dołu. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec ok 15-18 min na złoty kolor.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


Jeden komentarz
Elka
Przepis wypróbowałam i…bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo-serowym wyszły znakomite!!! Zamiast sezamu (bo nie miałam) dalam żółty ser na bułeczkę. Smakują fantastycznie! Skorzystam z przepisu jeszcze nie raz. Nadzienie z pewnością można wymyśleć samemu przeróżne do takiej bułeczki.
Dziekuje za przepis!