Chleb na jogurcie
Ten chleb jest nie dość że prosty w wykonaniu to jeszcze jest tak smaczny, że radzę zarobić od razu na dwa bochenki. Jest w nim zalewie 3 g drożdży a jest pięknie wyrośnięty. Piecze się go w garnku (bez plastikowych elementów) lub naczyniu żaroodpornym.
Składniki na 1 bochenek:
500 g mąki typu 550
100g jogurtu naturalnego
230 g wody (o temp. pokojowej)
3 g drożdży
15g miodu
15 g masła miękkiego
10 g soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ja, wyrabiam robotem kuchennym (najpierw ustawiam prędkość na 1 i wyrabiam 5 min, następnie na 2 i też wyrabiam 5 min.). Ciasto jet dosc klejące i takie powinno być. Tak wyrobione ciasto zostawiam w misce przykrytej ręcznikiem na całą noc. Powinno wyrastać ok 12 godz.
Rano na powierzchni ciasta widać pęcherzyki powietrza i jest ładnie wyrośnięte.
Szykuję drugą miskę, wykładam ją ręcznikiem i mocno oprószam mąką (najlepiej sitkiem).
Blat również oprószam obficie mąką i wykładam ciasto z miski. Formujemy kulkę i przekładamy do miski z ręcznikiem. Przykrywamy i zostawiamy na około 20 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni z garnkiem lub naczyniem w środku.
kiedy piekarnik już się nagrzeje, ostrożnie wyjmujemy naczynie, otwieramy i jednym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do naczynia. Szybko zamykamy i wkładamy ponownie do pieca. Pieczemy ok 30 min po czym otwieramy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 min.
Studzimy na kratce.
Źródło: www.hefe-und-mehr.de
2 komentarze
Justyna
Dzien dobry! W tym przepisie są podane suche czy mokre drożdże? Pozdrówki
Monika Molecka
Dzień dobry,
drożdże świeże