Chleb pszenny tostowy
Chleb pszenny tostowy jest wykonany metodą tangzhong. Metoda ta polega na podgrzaniu wody i mąki do temperatury 65*C aż powstanie tzw. kleik. Taki rodzaj starteru jest dodawany do ciasta właściwego. Dzięki temu zabiegowy ciasto jest niezwykle delikatne i pulchne niczym wata.
Składniki na formę o wym. 30×11 cm:
Starter tangzhong:
100 ml wody
25 g mąki pszennej typ 550
Ciasto:
200 ml wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
25 g miękkiego masła
25 g oleju bezsmakowego
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać dokładnie i ustawić na małym ogniu. Podgrzewać starter do momentu aż stanie się szklisty. Temperatura startera nie powinna przekraczać 65*C ale nie jest potrzebny do tego termometr. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wlać letnią (nie gorącą!) wodę, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę, tangzhong, sól i zacząć wyrabiać ciasto, kiedy składniki już prawie się połączą zacząć dodawać miękkie masło z olejem.
Ciasto wyrabiać ręcznie lub robotem kuchennym przez około 10 min.
Ciasto jest klejące ale takie powinno być.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Ciasto powinno podwoić objętość. Formę posmarować olejem i można posypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić. Ciasto ciasno zwinąć jak roladę. Roladę ułożyć w formie i odstawić przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 40 min.
Piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 25-30 min.
Wyjąć i studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować
2 komentarze
Klaudia
Robiłam już kilka chlebów z Pani przepisu i ten tostowy smakuje dla dzieci najbardziej lekki skórka mięciutka naprawdę warto zrobic , ja osobiście tez uwielbiam ten z kefirem.
Ania
Najlepszy przepis na chleb tostowy, cała rodziną go uwielbiamy. 🙂