
Ciabatta z włoską Mozzarellą di Bufala Campana DOP , szynką Prosciutto di Parma DOP i pieczonymi pomidorkami
Ciabatta z włoską mozzarellą, szynką Prosciutto di Parma i pieczonymi pomidorkami to chrupiąca bułka z aromatycznym pesto, niezwykle kremową Mozzarellą di Bufala Campana, szynką Prosciutto di Parma oraz słodkimi pieczonymi pomidorkami.
Jakość składników jest niezwykle ważna, ponieważ jakość wpływa na smak i wygląd potrawy. Aby przygotować ciabattę, która smakuje jak we Włoszech polecam wybrać oryginalną Mozzarellę di Bufala Campana i szynkę Prosciutto di Parma z oznaczeniem DOP na opakowaniu. DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Produkty z certyfikatem DOP podlegają szczegółowym procedurom gwarantującym, że powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznym, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie.

Mozzarella di Bufala Campana DOP jest produkowana wyłącznie z mleka bawolego. Hodowle bydła mlecznego, które produkują mleko, muszą być zarządzane zgodnie z lokalnymi tradycjami, a bawoły muszą pochodzić od rodzimych ras śródziemnomorskich i być spisane w odpowiednich lokalnych rejestrach.
Mozzarella di Bufala Campana przez pierwsze 8-10 godz. po produkcji jest lekko elastyczna, następnie staje się bardziej miękka. Podczas krojenia zbiera się z niej kilka kropli maślanki. Ma wyrazisty i delikatny smak. W przekroju składa się z drobnych warstw.
Ciabatta z włoską Mozzarellą di Bufala Campana, szynką Prosciutto di Parma i pieczonymi pomidorkami
Składniki dla 2 osób:
150 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra vergine)
sól i pieprz
2 ciabatty
4 łyżeczki pesto z bazylii
garść rukoli
2 kulki Mozzarella di Bufala Campana DOP
4 plastry Prosciutto di Parma DOP
listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. Pomidorki umyć, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidorki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i piec ok 15 min w nagrzanym piekarniku.
Ciabatty przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i ułożyć ciabatty miąższem do dołu. Smażyć na złoty kolor.
Chrupiące, złociste ciabatty posmarować pesto z bazylii, ułożyć rukolę, plastry szynki Prosciutto di Parma DOP. Mozzarellę di Bufala Campana DOP wyjąć z zalewy, pokroić w grubsze plastry i ułożyć na szynce. Na sam koniec ułożyć pieczone pomidorki i całość posypać posiekaną bazylią.
Materiał powstał we współpracy reklamowej z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte

