Ciasteczka owsiane z daktylami

Ciasteczka owsiane z daktylami są mega pożywne. Nie są do końca fit bo Ja zrobiłam je z masłem ale wystarczy masło zamienić na olej kokosowy i już mamy fit wersję. Ja bazuję na świeżych daktylach, ale równie dobrze możecie użyć suszonych (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie). Świeże daktyle i naprawdę najwyższej jakości kupicie w sklepie Kuchnie Świata.

Składniki na ok.15 szt:

150g płatków owsianych górskich
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Daktyle pokroić w drobną kostkę
Miód razem z masłem rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać miód z masłem  i dokładnie wymieszać.
Masę krótko schłodzić lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie.
  Formować kuleczki, a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją.
 *wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy