Ciasteczka owsiane z daktylami
Ciasteczka owsiane z daktylami są mega pożywne. Nie są do końca fit bo Ja zrobiłam je z masłem ale wystarczy masło zamienić na olej kokosowy i już mamy fit wersję. Ja bazuję na świeżych daktylach, ale równie dobrze możecie użyć suszonych (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie). Świeże daktyle i naprawdę najwyższej jakości kupicie w sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na ok.15 szt:
150g płatków owsianych górskich
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Daktyle pokroić w drobną kostkę
Miód razem z masłem rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać miód z masłem i dokładnie wymieszać.
Masę krótko schłodzić lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie.
Formować kuleczki, a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją.
Ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
Smacznego!
5 komentarzy
pysznie czy przepysznie
Polecam! 🙂
Anonimowy
Wyglądają pycha więc przepis wypróbuję. Dzięki pozdrawiam ������
Anonimowy
A ja bym chętnie je teraz schrupała bo kawę pije i nic do niej nie dogryzam. ☺☺☺
pysznie czy przepysznie
Spożywany w nadmiarze na pewno nie jest ani fit ani zdrowy, ale jeżeli akurat tutaj go zamienimy będziemy mieć fit ciasteczka 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zuza
olej kokosowy jako fit? naprawdę zdrowiej je zrobić z masłem… 🙂