Ciastka z orzechami macadamia – najlepsze na świecie
Maślane, kruche, pełne orzechów i czekolady…. To moja pierwsza myśl kiedy spróbowałam tego ciasteczka. Dla mnie najlepsze jakie do tej pory jadłam.
Zamiast orzechów makadamia można użyć innego rodzaju orzechów np. włoskie, laskowe lub migdały.
Składniki na ok 25 szt:
280g miękkiego masła
100g cukru trzcinowego
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
150g orzechów makadamia
200g białej czekolady
100g ciemnej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dól (bez termoobiegu).
Orzechy posiekać dość grubo, tak samo jak czekolady.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier trzcinowy i ekstrakt z wanilii lub ziarna z połowy wanilii i dalej ucierać przez 5 min. Następnie dodać jajko i ucierać do połączenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać w 3 partiach do masła.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać posiekane orzechy makadamia i posiekane czekolady. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest bardzo gęste ale nie należy go mieszać rękami.
Za pomocą łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, zachowując dość spore odstępy ponieważ ciasto się rozleje.
Piec przez około 15-17min. do uzyskania złotej obwódki ciastka.
Ciastka powinny studzić się na blaszce i dopiero wtedy należy je zdjąć.
Jeden komentarz
Ania
Świetny przepis. Jak zrobię ogórki to zabieram się za ciasteczka ?♥️? dziękuję