Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wilgotne aromatyczne ciasto z kawałkami świeżego rabarbaru. Jest niezwykle proste i jeśli będziemy trzymać się przepisu zawsze się udaje.
Składniki na formę o wym: 30×11 cm:
160 g masła 82%
180 g cukru
3 jajka
150 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
265 g mąki pszennej
250 g świeżego rabarbaru
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć 2-3 godz przed pieczeniem.
Formę wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.
W misie miksera utrzeć masło i cukier na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 min. Dodawać kolejno jajka i jogurt, pastę waniliową miksując tylko do połączenia. Na samym końcu dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia. Do ciasta dodać rabarbar (2 łyżki pozostawić do położenia na ciasto) i wymieszać szpatułką, dość delikatnie.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć pozostały rabarbar. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec 50-60 min. Przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe.
Wystudzić w formie. Po wyciągnięciu z formy posypać cukrem pudrem.
4 komentarze
Malina
Czy można z innymi owocami ?
Ane
To ciasto jest cudowne, wilgotne, kwaskowe od rabarbaru, pyszniutkie. Robiłam z lukrem i polecam
mika
Czy można zamiast rabarbaru dodać np mrożone borówki lub inne mrożone owoce?
Andrzej
Rabarbar jest tak krótko, że aż żal z tego nie korzystać 😀 Wypróbuje ten przepis, dzięki!