Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wilgotne aromatyczne ciasto z kawałkami świeżego rabarbaru. Jest niezwykle proste i jeśli będziemy trzymać się przepisu zawsze się udaje.

Składniki na formę o wym: 30×11 cm:

160 g masła 82%

180 g cukru

3 jajka

150 g jogurtu greckiego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego

265 g mąki pszennej

250 g świeżego rabarbaru

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć 2-3 godz przed pieczeniem.

Formę wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.

W misie miksera utrzeć masło i cukier na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 min. Dodawać kolejno jajka i jogurt, pastę waniliową miksując tylko do połączenia. Na samym końcu dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia. Do ciasta dodać rabarbar (2 łyżki pozostawić do położenia na ciasto) i wymieszać szpatułką, dość delikatnie.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć pozostały rabarbar. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec 50-60 min. Przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe.

Wystudzić w formie. Po wyciągnięciu z formy posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze