Ciasto kakaowe z malinami w galaretce i herbatnikami

Ciasto kakaowe z malinami w galaretce i herbatnikami to proste i pyszne ciasto. Posiada orzeźwiającą warstwę galaretki z malinami, warstwę kremu śmietankowego z dużą ilością ziarenek wanilii.
Składniki na formęo wym: 27x22cm:

Biszkopt:

2 jajka

60 g drobnego cukru

40 g mąki pszennej tortowej typ 450

10 g kakao gorzkiego

Galaretka:

2 galaretki malinowe+ 3 szkl. gorącej wody

300 g malin świeżych lub mrożonych

Krem śmietankowy:

400 ml śmietany kremówki 30%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

200 g herbatników kakaowych

Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.
Blachę do pieczenia o wymiarach 27×22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno, nie smarować boków).
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. 
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza. 
Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 15-20 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier.

Galaretka: Wodę zagotować i rozpuścić w niej 2 galaretki malinowe. Galaretkę wystudzić.
Maliny zalać zimną galaretką i teraz pilnować żeby się za bardzo nie stężała. 

Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii umieścić misce i ubijać na gęsty krem.

Składanie ciasta: Ciasto najlepiej składać w rancie cukierniczym (mój jest regulowany z Drranty). Na podkładzie ułożyć biszkopt, założyć rant a następnie wylać już tężejącą galaretkę z malinami. Wyłożyć krem śmietankowy a następnie ułożyć ciasno herbatniki kakaowe.

Herbatniki zrobią się miękkie dopiero na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Wero

    Czy do masy z serkiem mascarpone można dodać nieco żelatyny aby krem był sztywniejszy?Czy może to popsuć krem?
    Pozdrawiam