Ciasto kakaowe z malinami w galaretce i herbatnikami
Ciasto kakaowe z malinami w galaretce i herbatnikami to proste i pyszne ciasto. Posiada orzeźwiającą warstwę galaretki z malinami, warstwę kremu śmietankowego z dużą ilością ziarenek wanilii.
Składniki na formęo wym: 27x22cm:
Biszkopt:
2 jajka
60 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej tortowej typ 450
10 g kakao gorzkiego
Galaretka:
2 galaretki malinowe+ 3 szkl. gorącej wody
300 g malin świeżych lub mrożonych
Krem śmietankowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
200 g herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Galaretka: Wodę zagotować i rozpuścić w niej 2 galaretki malinowe. Galaretkę wystudzić.
Maliny zalać zimną galaretką i teraz pilnować żeby się za bardzo nie stężała.
Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii umieścić misce i ubijać na gęsty krem.
Składanie ciasta: Ciasto najlepiej składać w rancie cukierniczym (mój jest regulowany z Drranty). Na podkładzie ułożyć biszkopt, założyć rant a następnie wylać już tężejącą galaretkę z malinami. Wyłożyć krem śmietankowy a następnie ułożyć ciasno herbatniki kakaowe.
Herbatniki zrobią się miękkie dopiero na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.
Jeden komentarz
Wero
Czy do masy z serkiem mascarpone można dodać nieco żelatyny aby krem był sztywniejszy?Czy może to popsuć krem?
Pozdrawiam