Deser a’la Tiramisu
Deser a’la Tiramisu to bardzo szybki w przygotowaniu deser na bazie śmietankowego kremu, przełożony biszkoptami namoczonymi w kawie z odrobiną amaretto.
Składniki na 9 szt po 200 ml:
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
18 szt biszkoptów podłużnych
100 ml kawy espresso
1 łyżka cukru
30 ml amaretto
Dodatkowo:
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć, wymieszać z cukrem i wystudzić. Kawę wymieszać z amaretto.
Schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i mascarpone ubić na gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa z prostą tylką.
Czekoladę roztopić i za pomocą pędzla cukierniczego wewnątrz pucharków posmarować jedną ze ścianek.
Biszkopt namoczyć krótko z obu stron w kawie z amaretto, przełamać na pół i ułożyć na dno pucharków, wycisnąć pierwszą warstwę kremu, ponownie ułożyć namoczonego biszkopta, warstwę kremu. Na sam koniec oprószyć gorzkim kakao.
4 komentarze
Majka
Fajny prosty przepis. Tiramisu wręcz uwielbiam. 🙂
Natalia
Dzień dobry 😊 czy deserki można przygotować dzień częściej wieczorem? Czy za bardzo biszkopt namoknie od kremu?
tyśka
Czy mogę zrobić ten deser 2 dni przed imprezą? Pozdrawiam.
Anka
Świetny deser! Zamieniłabym jedynie łyżkę cukru na łyżkę miodu. Koszt żaden, a smak i zdrowy zamiennik ogromny. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie. Ania.