Dorsz w warzywnym curry

Dorsz w warzywnym curry to aromatyczny sos w połączeniu z delikatnym filetem dorsza. Dostawa świeżej ryby znad morza tylko ze sklepu smacznaryba.pl.
Zapewniam, że otrzymacie świeże i niezwykle smaczne ryby, które pochodzą z Naszego Morza Bałtyckiego.
Składniki:

400-500 g fileta świeżej ryby białej np dorsza

1 mała cebula

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

1 młoda cukinia

2 łyżeczki przyprawy curry

400 g passaty pomidorowej

200 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

50 g świeżego szpinaku

kilka pomidorków koktajlowych

natka pietruszka lub świeża kolendra

Dodatkowo:

ryż basmati

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę umyć i pokroić na równej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Rybę osuszyć pokroić na kawałki ok 5-6 cm i doprawić solą i pieprzem.

W głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką (to ważne) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następne dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę curry i bardzo krótko podsmażyć. Na patelnię dodać paprykę i cukinię, smażyć około 5 min po czym dodać passatę pomidorową, mleczko kokosowe oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić bez przykrycia ok 8 min aż sos zgęstnieje.

Następnie dodać liście szpinaku, wymieszać, ułożyć kawałki ryby i pomidorki koktajlowe. Całość przykryć pokrywką i dusić 10-12 min na małym ogniu. Ryba nie może się mocno gotować aby się nie rozpadła. Nie trzeba mieszać.

Przed podaniem udekorować listkami świeżej natki lub kolendry. Dorsz w warzywnym curry podawać z ugotowanym ryżem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!