Dorsz w warzywnym curry
Dorsz w warzywnym curry to aromatyczny sos w połączeniu z delikatnym filetem dorsza. Dostawa świeżej ryby znad morza tylko ze sklepu smacznaryba.pl.
Zapewniam, że otrzymacie świeże i niezwykle smaczne ryby, które pochodzą z Naszego Morza Bałtyckiego.
Składniki:
400-500 g fileta świeżej ryby białej np dorsza
1 mała cebula
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 młoda cukinia
2 łyżeczki przyprawy curry
400 g passaty pomidorowej
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
50 g świeżego szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
natka pietruszka lub świeża kolendra
Dodatkowo:
ryż basmati
Przygotowanie:
Cukinię i paprykę umyć i pokroić na równej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Rybę osuszyć pokroić na kawałki ok 5-6 cm i doprawić solą i pieprzem.
W głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką (to ważne) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następne dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę curry i bardzo krótko podsmażyć. Na patelnię dodać paprykę i cukinię, smażyć około 5 min po czym dodać passatę pomidorową, mleczko kokosowe oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić bez przykrycia ok 8 min aż sos zgęstnieje.
Następnie dodać liście szpinaku, wymieszać, ułożyć kawałki ryby i pomidorki koktajlowe. Całość przykryć pokrywką i dusić 10-12 min na małym ogniu. Ryba nie może się mocno gotować aby się nie rozpadła. Nie trzeba mieszać.
Przed podaniem udekorować listkami świeżej natki lub kolendry. Dorsz w warzywnym curry podawać z ugotowanym ryżem.