Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym

Tak polubiłam sposób zawijania tych bułeczek, że robię je hurtowo z rożnym nadzieniem. Tym razem z samym twarożkiem i cytrynowym lukrem.

 

Składniki:

Ciasto:
200ml mleka
 2 łyżki cukru 
 25g świeżych drożdży 
500 g mąki typ 550
 1 łyżeczka soli 
 1 jajko 
100 g miękkiego masła
Ser:
500g sera twarogowego
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 laska wanilii
4 łyżki cukru trzcinowego (według upodobań)
skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
1 szklanka cukru pudru 
kilka łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. 
Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut aż rozczyn zacznie się podnosić.
Mąkę przesiać do miski i dodać sól, miękkie masło, jajko oraz gotowy rozczyn.
Wyrabiać ciasto hakiem miksera lub ręką aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ser twarogowy rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×45.
Każdą z 3 części posmarować równą ilość sera.
Złożyć 1/3 ciasta do środka, następnie kolejną nałożyć na wierzch.
 Takim sposobem powstaną 3 warstwy ciasta. Ponownie delikatnie rozwałkować na szerokość i ostrym nożem pociąć wzdłuż na paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek skręć 3-4 razy, następnie skręć na okrągło formując wianuszek. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wianuszki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie każdy wianuszek posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 min aż do uzyskania złotego koloru. 
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić przed lukrowaniem.
Cukier puder ucierać dodając łyżka po łyżce sok z cytryny. Lukier powinien być gęsty ale lejący. 
Smarować pędzelkiem każdą drożdżówkę.

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz