Dutch baby z jabłkami i orzechami w miodzie.
Dutch baby z jabłkami to rodzaj omleta pieczonego w piekarniku. Puszysty i mocno wyrośnięty podawany z konfiturą lub świeżymi owocami idealnie smakuje na śniadanie. Dziś podałam go z maślano – miodowymi jabłkami, orzechami i cynamonem. Idealne połączenie smakowe do którego nie raz wrócę.
Składniki na naleśnik:
3 duże jajka
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka:
2 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 łyżka masła klarowanego
cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki a następnie pokroić w plastry.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojone jabłka, skropić sokiem z cytryny i smażyć około 5 minut. Dodać 2 łyżki miody, orzechy, cynamon i smażyć aż jabłka całkowicie pokryją się miodem.
Odstawić na bok.
Do piekarnika włożyć patelnię, która jest przeznaczona do tego celu. Włączyć piekarnik na 220*C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.
Jajka wybić do naczynia, dodać mąkę, sól i cukier waniliowy. Blenderem zmiksować. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe.
Na nagrzaną patelnię wyłożyć łyżkę masła klarowanego i wylać całe ciasto.
Natychmiast włożyć patelnię ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut.
Po wyjęciu posypać dutch baby z jabłkami cukrem pudrem i ułożyć jabłka z orzechami.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Anonimowy
Wygląda przepysznie 🙂 Szkoda,że nie można przesłać zapachu 😉
Jeżeli nie mam takiej patelni do piekarnika, to w jakim naczyniu mogę zrobić ten omlet??