Eklerki z kremem patiessiere
Eklerki to rodzaj ciastka pochodzący z Francji. Wykonuje się je z ciasta parzonego, które wyciskane za pomocą rękawa cukierniczego w podłużnym kształcie, nadziewa się waniliowym kremem. Nie może też zabraknąć polewy czekoladowej. Idealne do kawy.
Składniki na 15 szt:
Ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
100 g masła
szczypta soli
4 małe jajka
4 małe jajka
Krem patiessiere:
315 ml mleka
75 g cukru
30 g skrobi ziemniaczanej
4 żółtka
1 laska wanilii
30 g masła
Polewa:
120 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C
Wodę, masło oraz sól umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i łyżką mieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego grubą okrągłą końcówką, wyciskane ciastka powinny mieć około 8 cm długości i 2 cm szerokości.Piec w temperaturze 200*C przez 20-25 min. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasionka. Do rondelka wlać mleko, dodać nasionka wanilii i podgrzewać. W osobnej misce umieścić żółtka i cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę ubijać. Gorące mleko powoli wlewać do masy jajecznej, mieszając rózgą kuchenną energicznie aby nie powstały grudki. Krem przelać spowrotem do garnka i chwilę zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.
Krem odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i nadziewać przekrojone eklerki.
Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać i zalać czekoladę. Zostawić na 2 minuty następnie wymieszać na gładką polewę. przestudzić i posmarować gotowe eklerki.
Eklerki najlepiej smakują schłodzone w lodówce.