Focaccia z warzywami
Focaccia z warzywami to włoski rodzaj pieczywa. Ja postanowiłam dodać wszystkie warzywa które uwielbiam i wyszło tak pysznie i kolorowo, że nic tylko zajadać.
Składniki na 4 szt:
300 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej
30 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone)
1 cebula czerwona
2 łyżki szczypiorku
50 g oliwek zielonych lub czarnych
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
Przygotowanie:
Do miski wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek. Jeśli nie jesteś pena czy drożdże są świeże lub płyn był za gorący zrób najpierw rozczyn. Wyrobić ciasto. Można to zrobić robotem kuchennym, rękami lub w TM. Im dłużej wyrabiane ciasto tym lepiej. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Podzielić na 4 części.
Każdą część rozciągnąć palcami na podłużny placek o grubości 1,5 cm. Placki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200* góra- dół.
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę, oprócz pomidorów które należy pokroić na połówki.
Do miseczki wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Za pomocą pędzelka posmarować placki. Układać warzywa wg własnej kompozycji lekko je wciskając w ciasto. Można układać naprzemiennie tak jak na zdjęciu. Nożyczkami naciąć skośnie brzegi focacci.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min aż nabierze złotego koloru.
Podawać ciepłe.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Marta
Pani Moniko, jaki typ mąki użyć do tego wypieku?
Monika Molecka
Dzień dobry,
najlepsza będzie 550 lub typ 00