![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/07/DSC_0372-1140x1710.jpg)
Gniazdka ptysiowe szwarcwaldzkie
Gniazdka ptysiowe szwarcwaldzkie to delikatne gniazdka z ciasta parzonego ale w wersji kakaowej. Postanowiłam wypełnić je frużeliną z czereśni i puszystym kremem na bazie bitej śmietany.
Składniki na 14 szt:
Ciasto parzone:
100 ml mleka 3,2%
100 ml wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
150 g masła 82%
180 g mąki pszennej typ 450
20 g gorzkiego kakao
4 jajka L
Frużelina czereśniowa:
250 g czereśni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka startej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Czereśnie wydrylować i przełożyć do garnka (mogą być również mrożone), dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Do gotujących się czereśni dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i energicznie wymieszać. gotować 1 minutę po czym przełożyć do miski i wystudzić.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wodę, mleko, cukier, sól i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1 minutę tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka. Masę przełożyć do miski i przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi o śr. 7 cm w odstępach bo gniazdka rosną.
Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto. Ciasta miksować tylko do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do dość mocnego rękawa cukierniczego (polecam worki Hendi) z tylką 6B. Tak przygotowane ciasto w worku włożyć do lodówki na 1 godz by odpoczęło.
Wyciskać ciasto po odrysowanym okręgu. Łączenie można lekko wyrównać zwilżonym palcem. Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 10 min po czym zmniejszyć do 175*C i piec jeszcze 15-20 min. Studzić lekko uchylając drzwi piekarnika.
Wyjąć i wystudzić całkowicie. Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Gniazdka ptysiowe przekroić wzdłuż na pół. Na dolny ułożyć frużelinę, wycisnąć krem, posypać tartą czekoladą i ułożyć górną część. Ciastka należy zjeść na świeżo.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/07/DSC_1584-1-75x75.jpg)
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/07/DSC_0282-75x75.jpg)
Jeden komentarz
Martyna
Nie próbowałam nigdy zrobić ciasta parzonego, ale te ptysie wyglądają mega! Może to pomysł na weekendowe gotowanie 😀