Gnocchi w sosie gorgonzola z orzechami włoskimi i chrupiącym boczkiem

Gnocchi w sosie gorgonzola z orzechami włoskimi i chrupiącym boczkiem to kluseczki z niezwykle kremowym, intensywnym sosem z dodatkiem sera Gorgonzola DOP. W sosie znajdują się kawałki prażonych orzechów włoskich, a danie wykończone jest chrupiącym bekonem.

Aby przygotować pyszne danie jak z włoskiej restauracji należy zadbać o jakość i świeżość składników. Wybierając ser Gorgonzola, należy zwrócić uwagę na oznaczenie DOP na opakowaniu. DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. 

Produkty z certyfikatem DOP podlegają szczegółowym procedurom gwarantującym, że powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznymi, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie.

DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia

 

Ser Gorgonzola DOP jest wytwarzany z pełnego pasteryzowanego mleka krowiego. Jest to miękki, pełnotłusty ser z widocznymi zielono-niebieskimi żyłkami pleśni. Nazwa sera pochodzi od miejscowości Gorgonzola na obrzeżach Mediolanu. Ser ten jest dość ostry ale niezwykle smaczny. Jego intensywność zmienia się z podczas dojrzewania. Odmiana łagodna (dolce) Gorgonzoli DOP dojrzewa co najmniej 2 miesiące, odmiana ostrzejsza (piccante) – dłużej niż 3 miesiące. Skórka Gorgonzoli DOP nie jest jadalna.

 

 

Gnocchi gorgonzola z orzechami włoskimi i chrupiącym boczkiem

Składniki dla 4 osób:

500 g gnocchi

70 g orzechów włoskich

125 g boczku wędzonego krojonego

1 łyżka masła

80 ml mleka

200 g Gorgonzoli DOP (dolce)

125 ml śmietanki kremówki 30%

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

30 g sera Grana Padano DOP

Dodatkowo:

rukola, do dekoracji

Przygotowanie: 

Orzechy włoskie posiekać drobniej i uprażyć na suchej patelni. Boczek usmażyć na złoty kolor i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W garnku zagotować wodę z solą. Dodać gnocchi i gotować 3 min od wypłynięcia. Gnocchi wyjąć na talerz i odstawić. 

Na patelni roztopić masło, dodać mleko i ser Gorgonzola DOP. Całość rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli, pieprz i ponownie ustawić na średnim ogniu. Gotować ok. 5-6 min. aż sos lekko zgęstnieje. 

Do sosu dodać ugotowane gnocchi, uprażone orzechy włoskie, start ser Grana Padano i całość wymieszać. Gotowe danie posypać boczkiem i rukolą.

 

Materiał powstał we współpracy reklamowej z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!