Gofry czekoladowe z figą, jogurtem bałkańskim i syropem klonowym
Uwielbiam gofry bo kojarzą mi się z latem… Chętnie wracam do nich jesienią bądź zimą. Dziś wypróbowałam gofry z przepisu Kuchni Lidla. Chrupiące, czekoladowe, pulchne z kwaskowym jogurtem i słodkim syropem klonowym. Jak zwykle nieoceniony okazał się sklep internetowy Kuchnie Świata, gdzie można zakupić najwyższej jakości syrop Mohawk w cenie 22,80zł/250ml
Składniki:
3 szt jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki miodu
80 g masła, roztopionego
160 g mąki
30 g kakao gorzkie
250-270 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop klonowy
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki miodu
80 g masła, roztopionego
160 g mąki
30 g kakao gorzkie
250-270 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop klonowy
3 łyżki jogurtu bałkańskiego bądź naturalnego
3 figi
Przygotowanie:
Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione (nie gorące!) masło oraz przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy mleko i ubite białka. Pieczemy w gofrownicy z grubą kratką. Podajemy z jogurtem, figami i polane syropem klonowym.
2 komentarze
Moni Ka
syrop klonowy świetnie współgrał z całością:) POlecam
Łucja Bargenda
Coś dla mnie bo uwielbiam gofry i syrop klonowy.