Gołąbki zapiekane w piekarniku
Gołąbki zapiekane w piekarniku to nic innego jak obsmażone na patelni a później zapieczone w sosie gołąbki. Smakują wybornie i moim zdaniem są pyszniejsze niż te tradycyjne.
Składniki na 10 szt:
1 średnia główka białej kapusty
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
100 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju (do podsmażenia cebuli)
1 gałązka lubczyku
1 łyżeczka siekanej natki
sól i pieprz
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 butelka passaty pomidorowej (700 ml )
sól
1 łyżeczka cukru
pieprz
100 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier i gotować około 15-20 min aby trochę się zredukował. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i wymieszać.
Gotowym sosem zalać gołąbki.
Gołąbki: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużej miski lub garnka i zalać wrzątkiem. Delikatnie oddzielić liście. Wybierać najlepiej te jasne bo ciemne są twarde. Pozostawiam do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ryż ugotować we wrzątku i wystudzić, wymieszać z mięsem mielonym, podsmażoną cebulą. Doprawić lubczykiem, natką, solą i pieprzem.
Na każdy liść nałożyć farsz ok 2 łyżki i uformować gołąbki ( jak krokiety). Najpierw założyć boki ku środkowi a następnie zwinąć w rulon.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć gołąbki na złoty kolor z dwóch stron.
Do naczynia żaroodpornego na dno wlać kilka łyżek sosu, ułożyć podsmażone gołąbki i zalać resztą sosu.
Naczynie z gołąbkami włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz. Po godzinie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać jeszcze 10 minut. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
6 komentarzy
Ania
czy mozna je zrobic bez smazenia i po prostu upiec w passacie?
Pozdrawiam
Ola
Jutro robię ? a co można zrobić z pozostałej kapusty?
Monika Molecka
Udusić poszatkowaną na cebulce z masłem do obiadu
Monika
Czy można pominąć smażenie gołąbków?
Monika Molecka
Można ale smażenie dodaje aromatu gołąbkom
Agata
Pyszne gołąbki. Moja 3letnia córka, która nie lubi mięsa, powiedziała, że najlepszy obiad na świecie 🙂