Gulasz z piekarnika

Gulasz z piekarnika idealnie pasuje do placków ziemniaczanych lub po prostu podany z kaszą lub ziemniakami z wody. Miękkie kawałki karkówki zanurzone w aromatycznym sosie z dużą ilością papryki. 
Składniki dla 6 osób:

800 g karkówki wieprzowej

sól i pieprz

2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki pszennej

1/2 papryki czerownej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki żółtej

2 średnie marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki tymianku suszonego

200 ml bulionu drobiowego lub wołowego 

200 g ketchupu

200 ml passaty pomidorowej

2 liście laurowe

natka pietruszki

Przygotowanie:

Do przygotowania gulaszu z piekarnika potrzebny jest garnek lub naczynie z przeznaczeniem do pieczenia w piekarniku

Cebulę, papryki i marchewkę pokroić. 

Mięso pokroić w plastry a następnie w większą kostkę. Karkówkę przełożyć do miski i wymieszać z przyprawą do gulaszu, solą i mąką pszenną. Do garnka lub na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlać olej, partiami podsmażać mięso na złoty kolor. Można robić to w tym samym garnku w którym gulasz będzie dusił się w piekarniku. 

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki, marchewkę a także ketchup, bulion, Passata pomidorową i przyprawy. Całość wymieszać, przykryć pokrywką  wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz. w międzyczasie otworzyć i przemieszać. Mięso powinno być miękkie.

Gotowy gulasz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość posypać natką pietruszki. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak wykonać gulasz

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!