
Gulasz z piekarnika
Gulasz z piekarnika idealnie pasuje do placków ziemniaczanych lub po prostu podany z kaszą lub ziemniakami z wody. Miękkie kawałki karkówki zanurzone w aromatycznym sosie z dużą ilością papryki.
Składniki dla 6 osób:
800 g karkówki wieprzowej
sól i pieprz
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1/2 papryki czerownej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
2 średnie marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
200 ml bulionu drobiowego lub wołowego
200 g ketchupu
200 ml passaty pomidorowej
2 liście laurowe
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do przygotowania gulaszu z piekarnika potrzebny jest garnek lub naczynie z przeznaczeniem do pieczenia w piekarniku
Cebulę, papryki i marchewkę pokroić.
Mięso pokroić w plastry a następnie w większą kostkę. Karkówkę przełożyć do miski i wymieszać z przyprawą do gulaszu, solą i mąką pszenną. Do garnka lub na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlać olej, partiami podsmażać mięso na złoty kolor. Można robić to w tym samym garnku w którym gulasz będzie dusił się w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki, marchewkę a także ketchup, bulion, Passata pomidorową i przyprawy. Całość wymieszać, przykryć pokrywką wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz. w międzyczasie otworzyć i przemieszać. Mięso powinno być miękkie.
Gotowy gulasz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość posypać natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak wykonać gulasz

