Gulasz z szynki wieprzowej
Aromatyczny, pełen zapachu grzybów sos a w nim kawałki mięsa. Nasz ulubiony obiad niedzielny do tego kluski i kapustka czerwona.
Składniki:
500g mięsa z szynki lub łopatki wieprzowej (pozbawione błon i włókien)
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
3 łyżki mąki
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy
2-3 łyżeczki koncentratu grzybowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
3 łyżki mąki
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy
2-3 łyżeczki koncentratu grzybowego
3-4 pomidory suszone w oleju
Gorąca woda
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
Gorąca woda
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Na talerz wsypać 2 łyżki mąki i obtoczyć kazdy kawałek a nadmiar strzepać. W garnku rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoto- brązowy kolor (od tego jak obsmażone będzie mięso będzie zależało jaki kolor będzie miał sos).
Mięso przełożyć na talerz a na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażyć aż zacznie się brązowieć. Następnie do cebuli dodać paprykę w proszku i przesmażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dołożyć mięso, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zalać całość wodą, aż mięso zostanie całkowicie pokryte. Dodać przyprawy: sól (około 1 łyżeczki), pieprz, lubczyk i przyprawę do gulaszu, koncentrat grzybowy. Pomidory suszone pokroić w paseczki i również dodać do garnka. Płomień zmniejszyć i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie sprawdzając stan wody i uzupełniać. Sos będzie delikatnie gęstnieć ale jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję to należy w 1/2 szkl wody rozmieszać 2 łyżki mąki i powoli wlewając zawiesinę i energicznie mieszając sos regulować gęstość. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!!!


Jeden komentarz
Madlene P
My też uwielbiamy taki gulasz! I też najczęściej jemy go z kluskami i czerwoną kapustą 🙂