Jabłecznik
Jabłecznik z kruchego ciasta i warstwą prażonych jabłek z cynamonem i koniecznie z warstwą lukru. Taki jabłecznik zawsze piekła dla nas mama a teraz Ja piekę go dla niej. Do jabłecznika można użyć gotowych prażonych jabłek lub uprażyć świeże.
Składniki na formę o wym.24x 35 cm
Ciasto:
250 g masła 82%
500 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
Nadzienie:
1,5 kg prażonych jabłek
cukier do smaku (w zależności jak słodkie nadzienie lubimy)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kaszy manny
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Masło pokroić w kawałki i posiekać nożem razem z cukrem, dodać jajka, mąkę i szczyptę soli i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować 1 część ciasta na wielkość formy. Odkleić górną część papieru i obracając papier wyłożyć dno blaszki ciastem (film pokazany na moim Instagramie).
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 12-15 min.
Prażone jabłka wymieszać z 2 łyżkami kaszy manny jeśli nie są słodkie wymieszać z cukrem. Moje były już słodkie więc pominęłam.
Na podpieczony spód wysypać 1 łyżkę kaszy manny wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta między dwoma arkusami papieru tak samo jak pierwszą przełożyć na jabłka odwracając o 180*. Zdjąć delikatnie papier i wyrównać brzegi.
Jabłecznik piec w nagrzanym do 180*C góra dół piekarniku przez 35- 40 min.
Składniki na lukier wymieszać ze sobą. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Posmarować lukrem jeszcze ciepłe ciasto.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
6 komentarzy
Agnieszka
Czy można masło zastąpić margaryna?
Domisia.p
Najlepszy jabłecznik ever 😁😁 mąż nie je ciast, a to zniknęło w kilka godzin 🥰🥰
Zofia
świetny przepis!
Ula
Pani Moniko, a jakby zrobić ten jabłecznik z podwójną ilością ciasta? Lubimy dużo kruchego, wyszłoby ok czy może być za twarde?
Monika Molecka
Może być problem z dopieczeniem bo to kruche. Ja bym dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do ciasta jeśli już miałoby być z podwójnej porcji
Karolina
Wygląda smakowicie, uwielbiam jabłecznik w każdej postaci ! Na pewno wypróbuję 🙂