Jajka zapiekane z pieczarkami
Po Świętach to pewnie ochota na jajka odeszła, ale ja jajka jem cały rok bo po prostu lubię. Te zapiekane w sosie pieczarkowym smakują wybornie! Idealne śniadanie jak dla mnie.
Składniki dla 4 osób:
300g pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
1/2 cebuli
pieprz
200ml śmietany kremówki 30%
4 jajka
szczypiorek i natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki i smażyć dopóki odparuje cała woda. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i dusić aż cebulka zmięknie. Całość doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić aż śmietanka odparuje i powstanie sos. W razie konieczności jeszcze doprawić.
Sos pieczarkowy nakładać łyżką do naczyń do zapiekania. W środku zrobić wgłębienie i wbić jajko do każdego z naczyń. Posypać z góry posiekanym szczypiorkiem. Naczynia wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać ok.10-12min (w zależności jak wysmażone jajko lubimy)
Naczynia z jajkami ostrożnie wyjąć, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami.
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata