Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski

Moja rodzina uwielbia śniadania na słodko. Ale nie zawsze jesteśmy w pełnym składzie i takie cesarskie śniadania jadamy. Omlet cesarski, bo takie jest tłumaczenie Kaiserschamrrn to bardzo puszysty placek, który zjada się zazwyczaj z powidłami śliwkowymi. U nas podajemy z konfiturą jagodową. Przepis zaczerpięty z bloga: http://whiteplate.com/

 

 

Składniki na 2 porcje:

4 jajka plus szczypta soli
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła plus 1 łyżka oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru, do karmelizowania

 Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek.
Białka i sól ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, które delikatnie mieszamy, jednocześnie powoli wsypać mąkę – chodzi o to, żeby wszystko się połączyło, ale zachowało puszystą strukturę. Nie miksujemy.
Na dużej patelni (26 cm), na małym ogniu rozgrzewamy oliwę/olej z masłem.
Wlewamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki – należy to robić szybko, by omlet się nie przypalił. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy przewracając kawałki tak, by się równo podpiekały i ok. minuty karmelizujemy na patelni.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubioną konfiturą.

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!