Kapuśniak z młodej kapusty
Do zrobienia tej zupy potrzeba dosłownie kilku składników. Młoda kapusta, młode ziemniaki, masło i parę innych produktów. Jedynym nośnikiem tłuszczu jest tutaj masło. Ale można z niego zrezygnować i ugotować zupę np na udkach z kurczaka lub żeberkach, wtedy należy ugotować wywar do którego dodajemy warzywa i kapustę..
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok 500 g)
1-2 marchewki
3-4 młode ziemniaki
1/4 korzenia selera
2 liście pora (zielona część)
1 gałązka lubczyku
1 cebula
2 łyżki masła
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1,5- 2 litry wody lub bulionu (wtedy dać mniej soli)
1-2 łyżeczka soli
pieprz mielony
Dodatkowo:
1 łyżka mąki +2 łyżki oleju
pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę umyć i pokroić. Marchewkę i korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Młode ziemniaki oskrobać nożem, umyć i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście pora umyć i pokroić ukośnie. Liść lubczyku pokroić.
W garnku roztopić masło i dodać pokrojoną cebulkę, smażyć aż się zeszkli. Dodać marchewkę, seler, kapustę i pokrojone ziemniaki. Podsmażyć 5 min, zalać bulionem lub wodą i dodać wszystkie przyprawy. Całość gotować około 10-15 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, na patelni rozgrzać olej, dodać 1 mąki i podsmażyć chwilę aż zacznie się rumienić. Odlać z garnka 300 ml zupy i wlewać na patelnię, jednocześnie energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Zawartość patelni wlać do garnka i ponownie zagotować.
Koperek posiekać i dodać do zupy. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.