Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i ziołami
Kasza ze szparagami idealnie nadaje się na obiad lub jako lunch do pracy. Jest zdrowa i naprawdę sycąca, mimo że nie ma ani grama mięsa. Świetnie nadaje się jako dodatek do grilla. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Składniki:
6 zielonych szparagów
8 suszonych pomidorów ze słoiczka
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
100g sera pleśniowego niebieskiego lub fety
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą a następnie przelać wrzątkiem i włożyć do garnka. Zalać wodą ok 2 cm ponad kaszę i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
Szparagi umyć i usunąć twarde, zdrewniałe końce.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody włożyć szparagi i gotować ok 10 min. Ugotowane szparagi pokroić na około 2 cm kawałki.
Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, pietruszkę i miętę, lekko zrumienione na patelni ziarna słonecznika, wszystko skropić sokiem z cytryny i olejem z suszonych pomidorów, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na wierzch pokroić w większą kostkę ser niebieski. Podawać można na ciepło lub na zimno.