Klopsiki zapiekane
Klopsiki zapiekane w sosie to pyszny obiad dla dzieci i dorosłych. Idealnie pasują do ziemniaków, makaronu czy też ryżu.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
1 kajzerka
1 jajko
Sól i pieprz
Sos:
80 g pora ( jasnozielona cześć)
2 łyżki masła
150 g świeżego szpinaku
200 ml śmietanki 30%
100 ml bulionu
Sól i pieprz
100 g sera żółtego (połowa do sosu a połowa do posypania)
1/2 łyżeczki mąki ryżowej lub kukurydzianej +3 łyżki wody (do zagęszczenia sosu)
Dodatkowo:
natka pietruszki
koperek
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w mleku i mocno odciśniętą dodać do mięsa. Dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie masę mięsną. Mokrymi dłońmi uformować małe klopsiki.
Por kroimy w półksiężyce.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojony por. Całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietankę, bulion i świeży szpinak. Gotujemy przez około 8 min na małym ogniu aż szpinak zwiędnie, doprawiając solą i pieprzem. Połowę żółtego sera ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Jeśli nasz sos wydaje się zbyt rzadki możemy trochę zaciągnąć go mąką ( w tym celu 1 łyżeczkę mąki mieszamy w ziemnej wodzie i powoli wlewamy do gotującego się sosu, stale kontrolując konsystencję). Całość wymieszać.
Kiedy sos będzie już lekko przestudzony wylewamy go do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch układamy nasze klopsiki. Całość posypujemy resztą sera żółtego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 35-40 min. Po wyjęciu posypujemy klopsiki zapiekane w sosie pokrojonym koperkiem i natką pietruszki.
2 komentarze
Patrycja
Dzień dobry, użyć śmietany czy śmietanki?:) i ile %?
Monika Molecka
śmietanki 30%