Kluski drożdżowe gotowane na parze (pyzy, pampuchy, parowańce)

Kluski drożdżowe polane masłem, posypane cukrem lub z dodatkiem ciemnego sosu mogą być przepysznym obiadem. U nas jada się je zazwyczaj z sosem mięsnym, ale świetnie smakują również z sosem owocowym.

Składniki na ok. 20 szt:

500 g mąki pszennej typ 550 (najlepsze połączenie to pół na pół mąka krupczatka i mąka 00 do pizy)
20 g drożdży
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, a następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, kruszyć drożdże oraz dodać cukier, zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Do reszty mąki dodać sól, jajka i przestudzone rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłżyć na blat posypany obficie mąką. Lekko spłaszczyć na grubość 2 cm i szklanką wykrawać małe krążki. Pozostawić na posypanej mąką ściereczce bawełnianej na około 30 min aż podwoją swoją objętość.
Wokół garnka przewiązać ściśle gazę, tak aby była mocno napięta oraz dopasować miskę lub garnek tej samej wielkości- jako pokrywkę. Wlać wodę i zagotować.
Układać wyrośnięte pyzy, nakryć miską i na średnim ogniu parować ok 6 min.
Kluski drożdżowe podawać na ciepło.

Smacznego!!!

Kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe
Polecam również zupę kalafiorową.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy