Kolorowe bułeczki z posypką
Kolorowe bułeczki z posypką to idealna propozycja do grilla lub na przyjęcie. Każda bułeczka ma inną posypkę przez co każda też smakuje inaczej a na stole prezentują się świetnie.
Składniki na 2 formy o śr.26 cm:
200 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
550 g mąki pszennej typ 550
50 ml oliwy z oliwek lub oleju
Dodatkowo:
100 g masła
posypki (mak, pistacje, sezam, drobno pokrojona papryka, ser cheddar, ser parmezan, suszone płatki chabra, suszona natka pietruszki)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (zbyt ciepła wodą sparzy drożdże i sprawi, że ciasto nie wyrośnie), dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę a następnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej.
Wyrabiać rękami lub robotem do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (robotem ok. 15 min). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godz.
Masło roztopić i wystudzić. Posypki wysypać na talerzyki. Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a na środku ustawić ceramiczną małą miseczkę zawiniętą w papier do pieczenia. W tym miejscu po upieczeniu będzie stała miseczka z dowolnym sosem. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje (takiej wielkości jakiej mają być bułeczki). Uformować kuleczki. Każdą kulkę zanurzyć w roztopionym maśle a następnie w posypce (wystarczy tylko góra bułeczki). Układać naprzemiennie w formie. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*C góra-dół i piec 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć ze środka miseczkę i wstawić w to miejsce pustą a następnie wypełnić dowolnym sosem. U mnie to rozpuszczony ser camembert w śmietance.
5 komentarzy
Magdalena
Dzień dobry,
Myśli Pani, że można bułeczki przygotować dzień wcześniej wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a rano wyrośnięte do piekarnika?
Pozdrawiam
Monika Molecka
Raczej się to nie uda. Można ciasto włożyć na wyrastanie nocne ale rano bułeczki normalnie uformować i zostawić do wyrośnięcia w temp pokojowej
Magdalena
Dziękuję 🙂
Nikola
Przepis na ten sos?
Natalia
Ojaaaa! Jak to wyśmienicie wygląda! I już widzę te chlebki w ciepły dzień jako dodatek do grilla 🙂