Kotlety drobiowe z piekarnika
Kotlety drobiowe z piekarnika są tak soczyste i miękkie, że wygrywają z tymi z patelni!
Składniki na 4 szt:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szkl bułki tartej
1/2 szkl mąki pszennej
sól
pieprz
1/2 szklanki oleju
2 łyżki oleju Kujawski cytryna bazylia
2 łyżeczki papryki
Dodatkowo:
1/2 cytryny
listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać góra/dół 220 stopni -w przypadku jednej blachy kotletów lub termoobieg 200 stopni- w przypadku dwóch blach kotletów.
Filety z kurczaka oczyścić z błon i chrząstek a następnie przekroić wzdłuż aby powstały 4 plastry.
Kotlety rozbić tłuczkiem ale niezbyt cienko aby kotlety nie były suche, doprawić solą i pieprzem. Rozbite kotlety obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku wymieszanym z jogurtem naturalnym i na końcu w bułce tartej.
Położyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka mieszanką olejów i papryki po obu stronach.
Umieścić blaszkę w nagrzanym piekarniku i obrócić kotlety po 10 minutach na drugą stronę na kolejne 10 min.
Kotlety drobiowe z piekarnika podawać z listkami bazylii i cząstką cytryny. Skropione sokiem z cytryny smakują rewelacyjnie.
4 komentarze
ola
ale pyszne wyszły! od teraz robię tylko z tego przepisu 😍
Monika Z.
Wyszły fantastyczne 🙂🙂🙂
Pytanie
Jak długo pieczemy??
Monika Molecka
w sumie 20 min 🙂