Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa kojarzy mi się tylko i wyłącznie z paczkami świątecznymi od babci. To właśnie ona oprócz mandarynek wypełniała wnętrze każdej paczki:) Miękka, aromatyczna, koniecznie z pękającą glazurą z lukru.
Krajanka piernikowa to bardzo puszyste i miękkie kostki zanurzone w lukrze. Z tego samego przepisu wychodzą idealne miękkie pierniczki, które nie muszą leżakować. Przepis inspirowany Wilkuchnia
Składniki na 5 blach:
200 g mleka 3,2%
60 g masła
60 g miodu
30 g świeżych drożdży
240 g cukru pudru
550 g mąki pszennej 550
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
30 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
Lukier:
250 g cukru pudru
50 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Mleko, masło, miód i 40 g cukru pudru podgrzewać aż masło się roztopi. Kiedy mieszanka będzie letnia (nie może parzyć po włożeniu palca) kruszyć drożdże i odstawić na 15 min aż drożdże zaczną pracować. Całość przelać do misy miksera. Następnie do misy przesiać mąkę pszenną, przyprawić do piernika, gorzkie kakao, sodę, pozostały cukier puder. Dodać sól i całość wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką i zagnieść w kulę.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Ciasto podzielić na 4 kawałki. Jeden zostawić na blacie- pozostałe zawinąć w folię aby nie zeschły. Ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paski o szerokości 3 cm a następnie na różnej wielkości kawałki. Tak przygotowaną kostkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 6-7 min (w zależności od piekarnika). Nie piec zbyt długo aby nie była twarda. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą aby powstał gładki lukier. Krajankę jeszcze ciepłą polać lukrem tak aby każdy kawałek został pokryty a następnie ułożyć na papierze do pieczenia aby lukier zastygnął. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo.
Aby upiec pierniczki należy ciasto rozwałkować na 3 mm i piec w 180*C góra- dół 5 min. Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
15 komentarzy
Canhota
Ile takie pierniczki noga leżeć ?
Monika Molecka
ok 3 tyg
Gabi
Pani Moniko jedyne co można powiedziec/napisać to dziękuję że Pani jest-kazdy przepis to kawałek nieba na talerzu 🥰
A krajanka wyszła obłędna 🤗🖤🖤🖤
Monika Molecka
Ogromnie dziękuję 🙂
Magda
Pani Moniko, na jaką wysokość wyrastają krajanki rozwałkowane na 5 mm? Dzos robiłam, w smaku przepyszne, ale albo to magia zdjęcia albo moje są znacznie niższe 🙂 Zastanawiam się czy wszystko zrobiłam dobrze.
Monika Molecka
Myślę, że na 1,5 cm. można rozwałkować grubiej wtedy kostki będą wyższe ale też dłużej pieczemy wtedy
Laura
Mam pytanie czy można zrobić te pierniczki z nadzieniem i polewą czekoladową?
Sylwia
Jaki czas wcześniej można je zrobić? Jak przechowywać?
Laura
Mam pytanie czy można zrobić te pierniczki z nadzieniem i polewą czekoladową?
Kinga
Czy można użyć sztuczny miód?
Asia
No nie wierzę ! Wczoraj mówiłam z babcią że już nie idzie kupić takich prawdziwych krajanek jak kiedyś, że coś w nich brakuje ! A tu proszę Pani przychodzi z pomysłem ❤️🔥jutro się zabieram do pracy!
Magda
Pani Moniko, na jaką wysokość wyrastają krajanki rozwałkowane na 5 mm? Dzos robiłam, w smaku przepyszne, ale albo to magia zdjęcia albo moje są znacznie niższe 🙂 Zastanawiam się czy wszystko zrobiłam dobrze.
Monika Molecka
Czekam na opinię babci 🙂
Kasia
Czy nie dodaje się jajka?
Monika Molecka
nie 🙂