Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa kojarzy mi się tylko i wyłącznie z paczkami świątecznymi od babci. To właśnie ona oprócz mandarynek wypełniała wnętrze każdej paczki:) Miękka, aromatyczna, koniecznie z pękającą glazurą z lukru. 
Krajanka piernikowa to bardzo puszyste i miękkie kostki zanurzone w lukrze. Z tego samego przepisu wychodzą idealne miękkie pierniczki, które nie muszą leżakować. Przepis inspirowany Wilkuchnia

Składniki na 5 blach:

200 g mleka 3,2%

60 g masła

60 g miodu

30 g świeżych drożdży

240 g  cukru pudru

550 g mąki pszennej 550

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki gorzkiego kakao

30 g przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki soli

Lukier:

250 g cukru pudru

50 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Mleko, masło, miód i 40 g cukru pudru podgrzewać aż masło się roztopi. Kiedy mieszanka będzie letnia (nie może parzyć po włożeniu palca) kruszyć drożdże i odstawić na 15 min aż drożdże zaczną pracować. Całość przelać do misy miksera. Następnie do misy przesiać mąkę pszenną, przyprawić do piernika, gorzkie kakao, sodę, pozostały cukier puder. Dodać sól i całość wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką i zagnieść w kulę. 

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. 

Ciasto podzielić na 4 kawałki. Jeden zostawić na blacie- pozostałe zawinąć w folię aby nie zeschły. Ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paski o szerokości 3 cm a następnie na różnej wielkości kawałki. Tak przygotowaną kostkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 6-7 min (w zależności od piekarnika). Nie piec zbyt długo aby nie była twarda. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą aby powstał gładki lukier. Krajankę jeszcze ciepłą polać lukrem tak aby każdy kawałek został pokryty a następnie ułożyć na papierze do pieczenia aby lukier zastygnął. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo. 

Aby upiec pierniczki należy ciasto rozwałkować na 3 mm i piec w 180*C góra- dół 5 min. Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu. 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

15 komentarzy