Kremówka

Kremówka to puszysty krem pomiędzy dwoma warstwami ciasta. Jedna warstwa to ciasto francuskie a druga to kruche ciasto maślane. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne i zamiast kruchego spodu można także użyć gotowego ciasta francuskiego.
Składniki na formę o wym. 24×39 cm:

1 warstwa:

1 płat gotowego ciasta francuskiego

2 warstwa:

500 ml mleka 3,2 %

1 budyń waniliowy (40 g)

2 łyżki cukru

1 litr śmietany kremówki 36%

4-5 łyżek cukru pudru

10 płaskich łyżeczek żelatyny

3 warstwa:

125 g masła 82%

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

70 g drobnego cukru

szczypta soli

1 jajko

Dodatkowo:

Lukier lub cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw należy upiec 1 i 3 warstwę. Ciasto francuskie rozłożyć (można przed pieczeniem naznaczyć ciasto na kawałki tępą stroną noża żeby łatwiej było kroić ciasto po upieczeniu) i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200*C przez około 15-20 min.

Aby zrobić kruchy spód należy wszystkie składniki wstępnie posiekać nożem a następnie szybko zagnieść rękami.

Następnie rozwałkować na prostokąt takiej samej wielkości jak płat ciasta francuskiego. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 185°C. aby spód był delikatny, nie można piec go zbyt długo. Zostawić do wystygnięcia.

Krem: Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier i podgrzewać. Do pozostałego 100 ml mleka wsypać budyń i wymieszać. Do gotującego mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje. Chwilę gotować. Budyń nakryć folią spożywczą aby dotykała wierzchu i odstawić do wystudzenia w temp pokojowej.

Żelatynę wsypać do miseczki i zalać wodą tak aby tylko ją przykryła i odstawić na 8-10 min do napęcznienia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą lub w mikrofalówce (3 sek) aż stanie się płynna. Do płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki wystudzonego budyniu i dokładnie rozmieszać. Resztę budyniu zmiksować mikserem i wlać zawartość miseczki z żelatyną. Do budyniu dodać ubitą wcześniej śmietanę i wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na krem ułożyć upieczone ciasto francuskie. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Całość posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze