Kruche rurki z kremem patissiere
Kruche rurki z kremem patissiere, czyli domowym kremem budyniowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealna kompozycja smakowa.
Składniki na ciasto (25 szt):
250 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
125 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
cukier, do obtoczenia rurek
Krem patissiere:
500 ml mleka
80 g cukru
5 dużych żółtek
1 laska wanilii
35 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce.
Mleko przelać do garnka, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania. Żółtka razem z cukrem ubić mikserem na jasną masę. Dodać obie mąki i dalej miksować ale tylko do połączenia składników. Do osobnej szklanki odlać 100 ml gorącego mleka i wlać do jajek z mąką, nadal miksując. Tak zahartowaną mieszaninę wlać do gorącego mleka. Postawić na palnik i zagotować. Gotować jeszcze 1 minutę.
Gotowy krem przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dżem z czarnej porzeczki przekładamy do rękawa cukierniczego i cienką końcówką szprycujemy rurki cienko przez całą długość. Do drugiego rękawa z tylką gwieździstą nakładamy krem patissiere i uzupełniamy rurki.
Smacznego!!!
2 komentarze
MAGDA
Dzień dobry,
Jakiej firmy foremki Pani używa?
Delektujemy
Ale pysznie u Ciebie. ; ) Czy można użyć mleko roślinne?