Kurczak w sosie porowym
Kurczak w sosie porowym to prosty i szybki pomysł na obiad. Kawałki kurczaka w kremowym sosie porowym z lekką nutą cytryny.
Składniki:
300 g fileta z kurczaka
1 Por (jasnozielona cześć)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 ml bulionu (może być z kostki)200 ml śmietanki 30%
Sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
ryż, makaron lub ziemniaki
Przygotowanie:
Fileta pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa mąkę ziemniaczana i wymieszać. Kurczaka podsmażyć na teflonowej patelni najlepiej z nieprzywierającą powłoką, inaczej mąka przypali się do dna. Pora pokroić na półksiężyce i krótko zeszklić na 1 łyżce masła. Kurczaka dodać do pora i zalać całość bulionem i śmietanką. Chwilę dusić aby sos zgęstniał. Doprawiać solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Podawać z ryżem lub makaronem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
4 komentarze
Kasia
Kolejny przepis przetestowany ? zachwycam się smakiem. Błyskawicznie się go robi a smakuje jak danie z najlepszej restauracji.
Marlena
Dziś ugotwałam kurczaka w sosie porowym smak obłedny.??
Monika
Polecam przepis… Wyszło przepysznie ? Bardzo łatwe w przyrządzeniu, mało składników a smak idealny.
Monika Molecka
Bardzo dziękuje 🙂