
Mac& cheese
Mac& cheese to makaron zapiekany w sosie z różnych rodzajów sera. Zapewne ma milion kalorii ale raz nie zawsze;)
Składniki na ok 5-6 osób:
300 g makaronu kolanka lub specjalnego rodzaju Cellentani
30 g masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
40 g startego parmezanu
200 g sera cheddar (w kostce, do starcia)
130 g mozzarelli (w kostce, do starcia)
30 g sera blue
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki sosu Worcestershire
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać aż zacznie robić się złota zasmażka. Na patelnię wlać całe mleko i ciągle mieszając, gotować aż zgęstnieje. Dodać sery, nie wszystkie od razu. Rozpuszczać sery stopniowo. Trochę mozzarelli można zostawić do posypania makaronu. do sosu dodać musztardę, kwaśna śmietanę, sos Worcestershire, sól, startą gałkę muszkatołową i pieprz. Całość wymieszać. Do sosu dodać ugotowany makaron. wymieszać. Jeśli sos jest bardzo gęsty dolać trochę mleka. Tak przygotowany makaron w sosie serowym przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać reszta mozzarelli i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C góra- dół przez 20 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak wykonać mac& cheese

