
Magdalenki w czekoladzie
Magdalenki w czekoladzie to francuskie, delikatne ciasteczka. Magdalenki mają kształt muszelki, dzięki wypiekaniu ich w specjalnej formie. Ciasteczka te pachną cytryną i rozpływają się w ustach.
Składniki na 18 szt:
2 jajka L
60 g cukru pudru
100 g mąki pszennej typ 450
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
100 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
100 g czekolady białej
100 g czekolady truskawkowej Callebaut
Pasta do smarowania formy:
10 g masła, roztopionego
10 g oleju
10 g mąki pszennej lub ryżowej
Przygotowanie:
Do wypieku magdalenek potrzebna będzie specjalna forma (metalowa lub silikonowa). Można zakupić taką na allegro lub w sklepach cukierniczych online.
Aby magdalenki wychodziły z formy bez problemu, należy posmarować ją pastą do smarowania. Roztopione masło, olej i mąkę wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę.
Jajka wybić do miski, dodać cukier puder, skórkę z cytryny i mieszać trzepaczką przez ok 3-4 minuty. Masy nie ubijać, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia. na koniec wlać masło i mieszać aż masło połączy się z masą. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywcza i odstawić na minumum 1 godz do lodówki. Można nawet na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Ciasto wyjąc z lodówki i przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać ciasto do foremki na magdalenki. Otwór powinien być uzupełniony w 90%. Magdalenki piec ok 7-8 min w piekarniku nagrzanym do 180*C góra- dół. Brzegi powinny być złote a na środku wyrosnąć typowa dla magdalenki- górka.
Magdalenki wyjąć z formy i wystudzić.
Formę umyć i osuszyć.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelać do worka cukierniczego i wylać w każdy otwór formy na magdalenki. Włożyć upieczoną magdalenkę, delikatnie dociskając.
Tak przygotowaną formę włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie magdalenki same wyskakują z formy.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak wykonać magdalenki

