
Morelowe batoniki musli
Morelowe batoniki musli to przepyszne batoniki bez cukru. Idealne na drugie śniadanie lub jako zdrowa przekąską. Nie wymagają pieczenia i można je zrobić bardzo szybko.
Składniki na 12 szt:
200 g suszonych moreli
200 g płatków owsianych błyskawicznych
70 g pistacji prażonych
50 g orzechów laskowych
60 g pestek dyni
80 ml oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Dodatkowo:
100 g czekolady białej
1/2 łyżeczki matchy
Przygotowanie:
Morele zalać wrzątkiem tak aby całe były przykryte. Odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 150*C góra- dół.
Pistacje i orzechy lekko posiekać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i pistacje oraz pestki dyni. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15-20 min. Mają być lekko złote.
Morele odsączyć i przełożyć do malaksera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i miód lub syrop z agawy. Całość zmiksować na gładkie puree. Puree morelowe przełożyć do miski, dodać podpieczone płatki z orzechami i całość dokładnie wymieszać do połączenia. Tak przygotowaną masę wysypać na blaszkę o wym: 20x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Na górę wcisnąć kilka suszonych moreli. Masę dokładnie docisnąć i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Schłodzoną masę pokroić ostrym nożem na 12 batoników.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać proszek matcha i wymieszać. Batoniki zanurzać do połowy w polewie, ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak wykonać te batoniki
