Mrożony tort bezowy
Od dawna miałam ochotę na tort bezowy ale mrożony! Nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. Słodka beza z mrożoną bitą śmietaną i polane musem truskawkowym. No niebo w gębie.
Składniki:
na 2 blaty o śr.20-22cm
4 białka (z dużych jajek)
200 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Dodatkowo:
400 ml śmietany kremówki
400 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Bezy możemy pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z 1/2 łyżeczki cukru pudru.
Na podkładzie tekturowym układamy jeden blat bezowy i wykładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem.
Tak przygotowany tort bezowy zawijamy szczelnie w dwie warstwy folii aluminiowej i delikatnie obwiązujemy folią spożywczą. Tort wkładamy do zamrażalnika na 24 godziny.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Truskawki pokroić i umieścić w wysokim naczyniu, dodać cukier puder i zmiksować blenderem na gładki mus.
Tort bezowy najlepiej wyjąć z lodówki 20-30 min przed podaniem. Kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie i polewamy musem truskawkowym.
3 komentarze
Ewa
A nie prościej byłoby go poskładać w tortownicy?
Anita
Pani Moniko czy taki tort nie zjedzony od razu w całości przechowujemy w lodówce?
Monika Molecka
Nie, nalezy schować ponownie do zamrażarki