Mrożony tort bezowy

Od dawna miałam ochotę na tort bezowy ale mrożony! Nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. Słodka beza z mrożoną bitą śmietaną i polane musem truskawkowym. No niebo w gębie. 

  Składniki:
 na 2 blaty o śr.20-22cm

  4 białka (z dużych jajek)

200 g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Dodatkowo:

400 ml śmietany kremówki

 400 g truskawek

1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Na jednej lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 20-22 cm. 
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowa piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować. 
Tak ubitą pianę łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego i tylko rozłożyć po równo na dwie blaszki nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni. 
Piec przez 5 min w 130*C , później obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 2,5 godz.

 Bezy możemy pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z 1/2 łyżeczki cukru pudru.

Na podkładzie tekturowym układamy jeden blat bezowy i wykładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem.
Tak przygotowany tort bezowy zawijamy szczelnie w dwie warstwy folii aluminiowej i delikatnie obwiązujemy folią spożywczą. Tort wkładamy do zamrażalnika na 24 godziny.

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Truskawki pokroić i umieścić w wysokim naczyniu, dodać cukier puder i zmiksować blenderem na gładki mus.

Tort bezowy najlepiej wyjąć z lodówki 20-30 min przed podaniem. Kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie i polewamy musem truskawkowym.

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze