Naleśniki jaglane z twarożkiem i żelem z owoców leśnych
Naleśniki jaglane zwinięte w rulonik z twarożkiem i żelem z owoców leśnych świetnie sprawdzą się na śniadanie czy deser. Niezbyt słodkie, zdrowe bo na mące jaglanej.
Składniki:
Naleśniki:
115g mąki jaglanej
3 łyżki mąki ryżowej
2 jajka
300ml mleka
30g masła, roztopionego
szczypta soli
1 łyżka słodzidła np ksylitolu lub cukru trzcinowego
Olej kokosowy, do smażenia
Twarożek:
250g sera twarogowego
100g mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany kremówki 30%
Żel z owoców leśnych:
200g owoców mrożonych lub świeżych (tj. maliny jagody)
1 łyżkę cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mąki, jajka, mlako, sól, cukier umieścić w misce i mikserem na wolnych obrotach wymieszać tylko do połączenia składników. Pod koniec wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wymieszać. Ciasto odstawić na 30 min do napęcznienia. Gdyby było zbyt gęste należy dodać parę łyżek wody.
Owoce mrożone umieścić w garnku, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz 3 łyżki wody. Ustawić na średniej mocy palnika i podgrzewać aż owoce puszczą sok i zaczną się gotować.
W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i dodać do gotujących się owoców, mieszając aby nie powstały grudki. Gotować 2 min i zdjąc z ognia.
Ser twarogowy zmiksować razem z serkiem mascarpone, śmietaną i miodem na gładką masę.
Upiec naleśniki: Rozgrzać patelnie, posmarować olejek kokosowym (najlepiej ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem). Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
Każdego naleśnika posmarować twarożkiem, dodać łyżkę żelu i zwinąć w rulonik. Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem.