Naleśniki z twarogiem zapiekane

W moim domu naleśniki ze serem zawsze podsmażało się na patelni na masełku. Tym razem postanowiłam zalać je śmietanową masą i zapiec w piekarniku. Obie wersje są pyszne.

 

 Składniki:

 Naleśniki:
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 i 1/3 szkl mąki
2 jajka
szczypta soli
Masa twarogowa:
250g twarogu naturalnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 żółtko
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Zalewa:
150ml śmietany kremówki 30%
1 jajko
1 łyżka budyniu (proszku)
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i za pomocą miksera wymieszać na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Twaróg utrzeć widelcem lub blenderem. Dodać jogurt, jajko, miód, skórkę z cytryny i żółtko. Dokładnie wymieszać.
Kazdy naleśnik cienko posmarować masą serową i zwinąć w rulon. Zawinięte naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (z termoobiegiem)
Skłądniki na zalewę wymieszać i zalać przygotowane naleśniki. Zapiekać około 30 min.
Po wyjęciu posyać cukrem pudrem i podawać z owocami lub konfiturą. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze