Ogórki małosolne- jak je zrobić żeby były idealne?
Ogórki małosolne w moim domu robi się praktycznie co kilka dni. Nie zdążą się zakisić na dobre a już ich nie ma. Najlepsze są takie na trzeci dzień. Chrupiące, lekko czosnkowe i z dużą ilością kopru. Jeśli chcecie aby ogórki zaczęły kisić się wcześniej należy zalać je ciepłą wodą, jeżeli mają kisić się powoli- zimną wodą.
Składniki:
1,5 kg ogórków (najlepsze te mniejsze jasne sztuki)
4 ząbki czosnku
10 gałązek kopru najlepiej z kwiatami
4 liście chrzanowe lub 1 korzeń chrzanu
1 litr wody
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć. Na dno naczynia szklanego lub z kamionki ułożyć połowę kopru, połowę czosnku i połowę chrzanu. Ogórki ułożyć i na wierzch położyć resztę kopru, czosnku i chrzanu.
W wodzie dokładnie rozmieszać sól i zalać przygotowane ogórki. Woda powinna pokrywać całe ogórki. Słoik zakręcić, postawić na blacie na 2- 3 dni w zależności od temperatury.
6 komentarzy
Kuleczka
Witam,
Czy ogórki muszą być po prostu zakręcone mocno czy chodzi o takie szczelne zamknięcie jak się robi np w zmywarce?
Natalia
Czy ogórki mają stać w ciemnym i zimnym miejscu? Moje pierwsze w tym roku nie wyszły. Woda się zakisila a ogórki spleśniały. Czy to wina przechowywania?
Monika Molecka
Ogórki w zakręconym słoiku lub naczyniu należy postawić na blacie w temperaturze pokojowej. Może to wina ogórków bo te pierwsze nie są najlepszej jakości.
Krystyna
Witam. Czy koniecznie musi być woda źródlana a nie z kranu? Ciekawa jestem dlaczego? Dziękuję i pozdrawiam z Argentyny ? Stąd oglądam Pani filmiki
Patrycja
Czy chrzan jest konieczny? Nie mogę go nigdzie kupić. Albo może dopuszczalne jest dać ten ze słoika?
Monika Molecka
Nie ten ze słoika nie. Radzi się dodać liść lub korzeń chrzanu