Ogórki z chilli w słoikach
Ogórki z chilli w słoikach to lekko ostra i czosnkowa sałatka na zimę. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.
Składniki na 9 słoików 330 ml:
2,5kg ogórków (małych i jasnych)
4 łyżki soli
8 łyżek oleju
8 ząbków czosnku
Zalewa:
1,5 łyżeczki chilli w proszku
1,5 szkl. octu 10%
500 g cukru
Przygotowanie:
Ogórki (najlepiej jasne i małe) umyć i pokroić wraz ze skórką na mandolinie w plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć na dużą miskę i zasypać 4 łyżkami soli. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godz aby puściły sok.
Po 6 godz z ogórków wylać powstały sok. Do ogórków dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej.
W garnku zagotować ocet z cukrem i chilli. Gorącą zalewą zalać ogórki, przykryć folią i odstawić na 12 godz.
Po 12 godz ogórki można przekładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Ogórki z chilli w słoikach przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
7 komentarzy
Izabela
Pytanie a propos soli – kamienna czy zwykła? 🙂
Monika
Polecam z całego serca ten przepis! Cała rodzina zachwycona, szczególnie męska część 😀 Przepysznie:)
Ania
A czy ogórki te można poddać krótkiej 5-minutowej pasteryzacji?
Monika Molecka
Tak oczywiście można, ale zapewniam że bez pasteryzacji nic się z nimi nie wydarzy a są mega chrupiące
Marta
Wyglądają obłędnie i mega prosty przepis! Dzisiaj zabieram się za ogórki 🙂
Martyna
500g cukru to nie za dużo?
Monika Molecka
nie