Ogórki z chilli w słoikach

Ogórki z chilli w słoikach to lekko ostra i czosnkowa sałatka na zimę. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.
Składniki na 9 słoików 330 ml:

2,5kg ogórków (małych i jasnych)

4 łyżki soli

8 łyżek oleju

8 ząbków czosnku

Zalewa:

1,5 łyżeczki chilli w proszku

1,5 szkl. octu 10%

500 g cukru

Przygotowanie:

Ogórki (najlepiej jasne i małe) umyć i pokroić wraz ze skórką na mandolinie w plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć na dużą miskę i zasypać 4 łyżkami soli. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godz aby puściły sok.

Po 6 godz z ogórków wylać powstały sok. Do ogórków dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej.

W garnku zagotować ocet z cukrem i chilli. Gorącą zalewą zalać ogórki, przykryć folią i odstawić na 12 godz.

Po 12 godz ogórki można przekładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Ogórki z chilli w słoikach przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy