
Pączki z kremem pistacjowym
Pączki z kremem pistacjowym to puszysty pączek wypełniony po brzegi domowym kremem patissiere z pastą pistacjową i białą czekoladą.
Składniki na 16 szt:
Pączki:
150 ml mleka
30 g drożdży świeżych
50 gr cukru
5 żółtek
1 jajko
500 g mąki pszennej typ 550
100 g masła 1 łyżka spirytusu/ wódki/ octu 10%
Szczypta soli
Krem:
250 ml mleka 3,2%
40 g cukru
1/2 łyżeczki zmielonej wanilii lub ziarenka z wanilii
3 żółtka
2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
30 gr masła
50 g białej czekolady
2-3 czubate łyżki pasty pistacjowej 100% np. D-nuts
Dodatkowo:
100 g białej czekolady+ 1 łyżka oleju
maliny liofilizowane
posiekane pistacje
Przygotowanie:
Krem: Do garnka wlać mleko a następnie dodać cukier, skrobię, wanilię i żółtka. Całość dokładnie wymieszać rózgą i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do jeszcze gorącego kremu dodać kawałki masła, posiekaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Całość energicznie wymieszać aż do powstania jednolitego kremu. Krem przelać do miseczki i przykryć w kontakcie folią spożywczą. Wystudzić. Krem przełożyć do worka cukierniczego (u mnie Hendi), odciąć róg.
Pączki: W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać 3 łyżki mąki (z odmierzonej) i wymieszać. Odstawić na 10 min. Następnie dodać żółtka, jajko, sól, resztę mąki, spirytus i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 16 części. Uformować kulki i spłaszczyć je dość mocno. Ułożyć na tacy posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
W garnku rozgrzać olej. Powinien nagrzewać się powoli do temp. 170°C.
Pączki wkładać wyrośnięta stroną do oleju i smażyć pączki po 3-4 min z każdej strony.
Pączki wystudzić. Z boku pączka zrobić dziurkę za pomocą drewnianego patyczka i wciskać tyle nadzienia ile pomieści pączek.
Czekoladę z olejem rozpuścić i polać pączki. Odstawić na kratkę aby nadmiar ściekł. Posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi i posiekanymi pistacjami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak je wykonać.

