Pączki z kremem pistacjowym

Pączki z kremem pistacjowym to puszysty pączek wypełniony po brzegi domowym kremem patissiere z pastą pistacjową i białą czekoladą. 

Składniki na 16 szt:

Pączki:

150 ml mleka

30 g drożdży świeżych

50 gr cukru

5 żółtek

1 jajko

500 g mąki pszennej typ 550

100 g masła 1 łyżka spirytusu/ wódki/ octu 10%

Szczypta soli

Krem:

250 ml mleka 3,2%

40 g cukru

1/2 łyżeczki zmielonej wanilii lub ziarenka z wanilii

3 żółtka

2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej

30 gr masła

50 g białej czekolady

2-3 czubate łyżki pasty pistacjowej 100%  np. D-nuts

Dodatkowo:

100 g białej czekolady+ 1 łyżka oleju

maliny liofilizowane

posiekane pistacje

Przygotowanie:

Krem: Do garnka wlać mleko a następnie dodać cukier, skrobię, wanilię i żółtka. Całość dokładnie wymieszać rózgą i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do jeszcze gorącego kremu dodać kawałki masła, posiekaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Całość energicznie wymieszać aż do powstania jednolitego kremu. Krem przelać do miseczki i przykryć w kontakcie folią spożywczą. Wystudzić. Krem przełożyć do worka cukierniczego (u mnie Hendi), odciąć róg. 

Pączki: W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać 3 łyżki mąki (z odmierzonej) i wymieszać. Odstawić na 10 min. Następnie dodać żółtka, jajko, sól, resztę mąki, spirytus i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. 

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 16 części. Uformować kulki i spłaszczyć je dość mocno. Ułożyć na tacy posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 

W garnku rozgrzać olej. Powinien nagrzewać się powoli do temp. 170°C.

Pączki wkładać wyrośnięta stroną do oleju i smażyć pączki po 3-4 min z każdej strony.

Pączki wystudzić. Z boku pączka zrobić  dziurkę za pomocą drewnianego patyczka i wciskać tyle nadzienia ile pomieści pączek. 

Czekoladę z olejem rozpuścić i polać pączki. Odstawić na kratkę aby nadmiar ściekł. Posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi i posiekanymi pistacjami.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak je wykonać.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!