Panna cotta z brzoskwiniami

Panna cotta z brzoskwiniami to przepyszny deser na bazie panna cotty z białą czekoladą oraz warstwy z galaretką i brzoskwiniami. Świetne połączenie.
Składniki na 8 szt po 200 ml:

Warstwa brzoskwiniowa:

260 g brzoskwiń z puszki

1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa+ 300 ml wody

Panna cotta:

2 płaskie łyżeczki żelatyny

250 ml mleka

70 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

100 g czekolady białej

30 g cukru

250 g mascarpone

Dodatkowo:

3 brzoskwinie z puszki

listki mięty

posiekane pistacje

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Połączyć wystudzoną galaretkę z puree z brzoskwiń i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu aż prawie zacznie tężeć.

Pojemniczki ustawić po skosie, najlepiej w formie do pieczenia muffinek i wlać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Wstawić formę do lodówki do całkowitego stężenia.

Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii a jeśli używasz laski wanilii to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek ze stężoną galaretką z brzoskwiniami.

Gotowy deser udekorować pokrojonymi brzoskwiniami i listkami mięty oraz posiekanymi brzoskwiniami.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy