Pierogi ruskie to przepyszne dane. Pyszne cienkie ciasto i dużo farszu z twarogu i ziemniaków. Podawane z kleksem gęstej kwaśnej śmietany i podsmażoną na maśle cebulką
Składniki na około 80 sztuk:
500 g mąki pszennej 450 lub 500
250 ml wody, ciepłej
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub 20 g masła
Farsz:
500 g ziemniaków (po obraniu)
400 g sera twarogowego
1 cebula
50 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
masło
gęsta kwaśna śmietana 12% lub 18%
cebulka
szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć jeszcze gorąco wraz z serem przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż się delikatnie.
Dodać do przeciśniętych ziemniaków z serem. Doprawić obficie pieprzem i solą.
Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi „odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką lub literatką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąką ryżową lub kukurydzianą która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. Z resztkami ciasta postępuj tak samo, jak z ciastem głównym. Jeśli skrawki ciasta są lekko wysuszone, ponownie zawiń je na 10 min w papier do pieczenia i znów będzie elastyczne. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj około 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiaj łyżką cedzakową. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i cebulką podsmażoną na maśle (opcjonalnie).
Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
5 komentarzy
Lucy
Jak zamrozić takie pierogi żeby się nie posklejały w woreczku?
Luckys
Czy ciasto możemy przygotować za pomocą robota planetarnego?
Monika Molecka
Tal. oczywiście z końcówką do wyrabiania
Martusz
Pani Moniko,
Czy waga ziemniaków jest podana po obraniu czy przed?
Z góry dziękuję 🙂
Marta
Monika Molecka
Tutaj 100 g w jedną a drugą nie ma różnicy 🙂 Ale wagę po ugotowaniu już podałam